Sep. 21, 2021

Feilsøking og behandling av utslitt propellnav

Propellnavet er konstruert for å redusere slitasje på drev og aksler i girhuset ved normal belastning. Men dette kan svikte som en følge av alder, varme, slag, grunnstøting etc! Dette er en god grunn til å ha med seg en reservepropell og et navsett.

Du gir gass og motoren går opp i høyt turtall men båten beveger seg ikke, akkurat som om propellen mangler. Eller den beveger seg svært langsomt. Du stopper motoren og vipper den opp for å sjekke, men propellen er fortsatt på plass. Hva skjer?

Propellnavet kan være slitt. Propellen går med andre ord ikke rundt fordi navet er utslitt.

Hva er et propellnav?

Skal vi forstå problemet, må vi først forstå noen begreper. Navet sitter i senter av propellen. Navet er koblingen mellom propellen og propellakselen på utenbordsmotorer og hekkaggregater. En rillet metallinnsats i midten av navet er i kontakt med rillene på propellakselen. Mellom denne innsatsen og innsiden av propellen er det en buffer. På eldre propeller og på dagens Mercury-propeller for motorer på 30 hk og mindre, er denne bufferen en gummihylse som er presset inn i propellen. De fleste Mercury-propeller som er laget siden 1995, er utstyrt med en versjon av et støtdempende Flo-Torq-nav, som glir inn i undervannshuset.

… og hvordan fungerer det?

Alle nav har som oppgave å dempe kontakten mellom propellen og propellakselen. Dette reduserer støt på delene i undervannshuset når drevet går fra fri til fremover eller revers., og enda viktigere – det reduserer belastning på drev og aksler mot skade hvis propellen skulle komme borti bunnen eller harde gjenstander. Dette kan ødelegge navet, men vil også kunne redusere skadene på propellakselen og de nedre girene. Propellen blir antakelig uansett skadet hvis den får harde støt og må derfor byttes. Dette bør vurderes av et autorisert verksted!

Ved et støt vil gumminavet lett kunne skilles fra propellakselen. Hvis dette skjer, vil du mest sannsynlig måtte skifte propellen med reservepropellen for å komme deg videre. Flo-Torq-navet har en demping med en slitesterk Delrin-plast som er laget for å gi etter ved støt. Hvis propellbladene ikke er for mye skadet, kan du komme deg videre ved å skifte delene i Flo-Torq-navet mens du er ute på vannet. Det er derfor viktig å ha med seg en reservepropell. Hvis propellen har et Flo-Torq-nav, bør du i tillegg ha med et reservenav og verktøyet som kreves for å skifte propell og nav.

Hvordan kan propellen begynne å slure uten å ha fått støt?

Det er tilfeller der propellnavet kan bli slitt uten å ha fått støt. Eldre gumminav kan hardnes med tiden og begynne å gli i huset frem til de ikke lenger sitter særlig godt mot propellen. Eksosvarme kan også forringe gummien eller Delrin-materialet. I slike tilfeller kan et slitt nav være en advarsel om et større problem, som slitt eller defekt vannpumpeimpeller, et blokkert kjølesystem eller en motor som ikke går som den skal. Alle disse faktorene kan føre til at eksostemperaturen blir svært høy.

Hva gjør du hvis propellnavet er utslitt når du er på sjøen

Hvis navet slurer når du skal ha båten opp i plan, kan du kanskje fortsatt ha nok grep på propellen til at den fungerer på tomgang eller ved lav hastighet, slik at du kan komme deg hjemover uten å måtte skifte propellen. Når du er i havn, bør du få en autorisert forhandler til å feilsøke problemet.

Hvis motoren ikke klarer å få båten i plan, må du ikke automatisk gå ut fra at problemet er et slitt nav. Motoren kan av en eller annen grunn ha mistet motorkraft, eller det kan være et problem med det hydrauliske trimsystemet etc.

Flo-Torq SSR-propellnavsett

Mercury videreutvikler hele tiden propellnavteknologien for å gi drivverket bedre beskyttelse og gi en mer behagelig og sofistikert båtopplevelse. Den seneste utviklingen i Flo-Torq-systemet er det nye propellnavsettet Flo-Torq SSR, dette ble utviklet for Mercury utenbordsmotorer på 40 hk til 225 hk med én-tommes propellasel. Flo-Torq SSR bruker en velprøvd Soft-Shift-gummiteknologi for å redusere girskiftsjokk mest mulig, dvs. støyen som oppstår i drivverket ved girskift. Flo-Torq SSR-navsystemet kan monteres av båteiere på de fleste Mercury-propeller og er nå tilgjengelig hos autoriserte Mercury-forhandlere. De kan også gi deg ekspertråd om hele utvalget av Mercury-propeller og andre alternativer i Flo-Torq-systemet. Se hvilke Flo-Torq propellnavsett som passer til din motor her.