Det är dags att ge sig tillbaka till bryggan. Du gasar på och din motor varvar som en galning, men båten rör sig inte. Eller så kanske den rör sig lite, nästan som om det inte satt någon propeller på motorn. Du stänger av motorn och titlar upp drevet för att kontrollera, och japp, propellern sitter kvar. Vad är det då som händer?
Du kan ha ett propellernav som ”slirar”. Propellern roteras med andra ord inte av motorn längre på grund av att navet gått sönder.
Vad är ett propellernav...?
Låt oss först definiera vissa termer för att förstå problemet. Navet på en propeller sitter i propellerloppet, vilket är den cylinder i vilken propellerbladen sitter fast. Navet är gränssnittet mellan propellern och propelleraxeln på både utombordare och drevmotorer. En adapter av metall med splines i mitten av navet passar ihop med de splines som finns på propelleraxeln. Mellan denna adapter och insidan av propellerloppet finns en dämpande enhet. På äldre propellrar och nuvarande Mercury-propellrar för motorer på upp till 30 hk är denna dämpning en gummiliknande hylsa som pressas in i propellerloppet och hålls på plats av sin egen spänning. De flesta Mercury-propellrar som tillverkats sedan 1995 använder en version av det stötdämpande navet Flo-Torq, en enhet som trycks in i propellerloppet.
…och vad är det som det gör?
Funktionen oavsett nav är att dämpa gränssnittet mellan propelleraxeln och propelleraxeln. Detta dämpar stötarna mot växelhusets delar när du växlar från neutral växel till framåt- eller backväxel. Viktigast av allt är att det skyddar drivlinan från skada om propellern slår i botten eller något massivt objekt med hård kraft. Vid riktigt hårda stötar är det faktiskt meningen att navet ska ge vika. Detta kan förstöra navet, men det skyddar propelleraxeln och undre växelhuset. Om en så hård stöt skulle inträffa är det troligt att propellern bli skadad i alla fall. Växlarna och axlarna är också dyra att byta.
Vid en stöt lossar gumminavet troligtvis från propellerloppet. Om det händer måste du nästan säkert byta ut propellern mot en reserv för att kunna köra iväg igen. Flo-Torq-navet har en dämpning av hållbar Delrin-plast som är konstruerad för att ge vika vid en stöt. Om propellerbladen inte skadats alltför allvarligt kan du köra iväg igen efter att du bytt Flo-Torq-navets komponenter på plats. Därför är det viktigt att ha med sig en reservpropeller och, om din propeller har ett Flo-Torq-nav, en reservnavsenhet, plus de verktyg och fästdon som behövs för att byta propeller.
Hur kan en propeller börja ”slira” utan att någon stöt inträffat?
Det finns tillfällen då propellernavet kan börja ”slira” utan att en stöt inträffat. Äldre gumminav kan bli hårda med åldern och börja slira i propellerloppet, tills de slutligen börjar att lossa helt från propellern. Avgasvärme kan också bryta ner gummit eller Delrin-materialet. I detta fall kan det slirande navet vara en varning om ett allvarligare problem, t.ex. en sliten eller havererad vattenpumpsimpeller, ett blockerat kylsystem eller en motor som inte går som den ska. Var och en av dessa situationer kan orsaka att avgaserna blir mycket varma.
Vad ska du göra om du får ett slirande nav ute på vattnet?
Även om navet slirar när du försöker plana båten, så kanske det fortfarande har tillräckligt grepp för att ta tag i propellern och fungera på tomgång eller i låg hastighet så att du kan halta hem utan att byta propeller. Låt därefter en auktoriserad Mercury-återförsäljare analysera problemet genom att undersöka propellern, samt kontrollera om det förekommer andra fel på motorn om problemet verkar vara värmerelaterat.
Om din motor inte får upp båten i planing ska du inte automatiskt anta att det är ett slirande nav. Motorn kan av någon anledning gå på låg effekt, eller så kan det vara ett problem med det hydrauliska trimsystemet som inte låter drevet eller utombordaren trimma hela vägen ner och enkelt lyfta upp båten i planing.
Flo-Torq SSR proppellernavsats
Mercury utvecklar ständigt sin propellernavsteknik för att skydda drivlinan och leverera en behagligare och mer sofistikerad båtupplevelse. Den senaste uppfinningen i Flo-Torq-systemet är den nya propellernavsatsen Flo-Torq SSR, vilken konstruerats för att användas tillsammans med 40–225 hk Mercury-utombordare, med en 1-tums propelleraxel för allmän tillämpning som inte är ytskärande. Flo-Torq SSR använder beprövad Soft-Shift Rubber-teknik för att i stort sett eliminera växlingsljudet helt – det buller som skapas när spel i drivlinan tas upp under växling. Navsystemet Flo-Torq SSR kan installeras av båtägare i de flesta Mercury-propellrar och kan nu köpas hos auktoriserade Mercury-återförsäljare. De kan också erbjuda expertråd om hela utbudet av Mercury-propellrar samt andra varianter av Flo-Torq-systemet. Kontrollera vilken Flo-Torq-propellernavsats som passar din motor här.