En avslappnande söndagstur utmed kusten är det perfekta sättet för att koppla av efter en lång vecka. Men vad händer när dina planer går i stöpet på grund av en oväntad medicinsk nödsituation i båten eller i vattnet? Oavsett om situationen uppstått i din båt eller om du anlänt till platsen senare, så är tiden att reagera knapp.
För alla medicinska nödsituationer finns det tre övergripande verktyg att tillämpa: kunskap, verktyg och tillgänglighet. Så här ska du förbereda dig om en nödsituation eller ett medicinskt problem uppstår på sjön.
Bli certifierad i första hjälpen
Nödsituationer kan sträcka sig från allergiska reaktioner eller uttorkning, till en hjärtattack eller allvarlig personskada. Ingen kan veta vad som kan inträffa, så det är av yttersta vikt att du har kunskapen att tänka kritiskt oavsett situation. Sådana kunskaper kan du lära dig i första hjälpen-utbildningar.
Lär dig att identifiera symptomen på värmeslag, hjärtattack och allergisk chock, och skaffa de livräddande kunskaper som krävs för att hålla din patient så frisk som möjligt tills professionell medicinsk personal finns tillgänglig. På en första hjälpen-kurs hos Röda korset lär du dig också att klassificera olika skador, att behandla mindre skador som t.ex. skärsår eller brännskador, samt att stabilisera din patient om en allvarlig personskada inträffar.
Övning ger färdighet med första hjälpen. Uppdatera din certifiering efter behov för att upprätthålla dina kunskaper, så att du kan reagera snabbt och med lugn.
Ta med dig nödvändig säkerhetsutrustning
Ett absolut måste ombord din båt är en välutrustad förbandslåda. Den ska innehålla vanligt material såsom bandage, förband, bomullskompresser med gasbinda, sax, tejp, pincett, en åtsnörningspinne, salva, huvudvärkstabletter, en första hjälpen-guide och en nödfilt..
Kom dock ihåg att även andra saker kan användas som säkerhetsutrustning. Åror kan exempelvis användas som ett provisoriskt ryggstöd. Din båt har lösningar inbyggda runtomkring dig. En boj eller fiskemarkör som kastas i vattnet kan markera den plats där någon oavsiktligen fallit överbord.
Kontakta räddningstjänsten
I en medicinsk nödsituation beror ett positivt resultat ofta på att sjukvårdspersonalen reagerar snabbt. Se till att det finns kontaktuppgifter till den lokala räddningstjänsten i din båt så att detta alltid sker snabbt. I Sverige är 112 larmnumret för de flesta situationer, medans det i Storbritannien är 999. Om det är mindre brådskande ska du även ha kontaktuppgifter till polisen, brandkåren och sjukhus.
En utmärkt plats för placering av denna nummerlista är luckan till ett handskfack eller annat förvaringsutrymme. Se till att alla i båten vet var den finns.
Så här kan 1st Mate hjälpa till
Saker och ting sker snabbt när en medicinsk nödsituation inträffar och det är av yttersta vikt att vara förberedd. Att utrusta din båt med 1st Mate kan hjälpa dig att hantera svåra nödsituationer för bästa resultat.
Systemet 1st Mate är utrustat med en knapp som kan skicka en nödsignal till myndigheterna. I en situation när alla ombord tar hand om nödsituationen finns det kanske inte tid till att leta efter en telefon eller hitta ett tillgängligt mobilnät. Skulle kaptenen falla överbord finns det även ett MÖB-larm (man överbord) inkluderat i 1st Mate, vilket stänger av motorn och skickar en GPS-position till en utsedd kontaktperson. Passagerarna får instruktioner från 1st Mate som hjälper dem navigera båten tillbaka till kaptenen för att hjälpa till.
Installera systemet 1st Mate från Mercury Marine för att vara så förberedd som möjligt inför varje situation. Kontakta en återförsäljare idag för att boka in din installation.