17 mars 2021

Så byter du din propeller

Skrämd eller förvirrad? Var inte det! Denna blogg och video visar dig tydligt hur du ska göra steg för steg.

Propellern är en mycket viktig och ofta försummad del av båten för många båtägare. Det är trots allt den del av framdrivningssystemet som omvandlar motorns rotation till dragkraft och det är den enda komponenten som du enkelt kan byta som påverkar systemets utväxling på ett effektivt sätt. Båtägare väljer att byta propeller av många olika anledningar. Oavsett vilken typ av båt du kör kan aspekter som varierande vattenförhållanden och prestandaproblem få dig att leta efter en ny propeller.

Som tur är går det avsevärt snabbare och är mycket enklare att byta propeller än att t.ex. byta däck på din bil. Stegen är enkla och tydliga. Allt du behöver göra är:

  1. Bänd tillbaka låsmutterns låsflikar.
  2. Plocka bort propellern med hjälp av en propellernyckel (och ett träblock som förhindrar att propellern snurrar).
  3. Smörj propelleraxeln och sätt tillbaka tryckbrickan.
  4. Sätt på den nya propellern/navet och låsmuttern på propelleraxeln.
  5. Dra åt propellermuttern med hjälp av propellernyckeln och blocket. I bruksanvisningen finns information om exakt hur mycket den ska dras åt.
  6. Använd en skruvmejsel för att bända tillbaka låsmutterns låsflikar till det låsta läget.
  7. Sätt slutligen fart på propellern med handkraft för att se att den enkelt vrider sig 360 grader utan att kärva, sedan är du redo att åka ut på vattnet igen.

Andra saker att tänka på:

  • Rädda din dag: Att bli skeppsbruten på grund av en skadad propeller eller ett snurrat propellernav förstör din dag och hotar din säkerhet. Det är därför smart att alltid ha med sig en extra propeller och ett nav så att du kan förvandla situationen till en liten försening istället för en förstörd dag. Många båtägare väljer att ta med sig en standardpropeller av aluminium som reservdel för att spara pengar. Det är helt ok, men du kan också fundera på att köpa en propeller av samma kvalitet som din primära propeller, men i en annan version (4 kontra 3 propellerblad, annan diameter eller stigning etc.), och som du vet att du skulle vilja använda då och då. Det betyder att du skulle ha en reservdel och en alternativ propeller på samma gång.
  • Undvik problem: När du tvättar din båt eller gör underhållskontroller, titta mellan propellern och växelhuset för att se om någon fiskelina lindat upp sig runt propelleraxeln. Om du ser något ska du ta loss propellern och försiktigt skära bort linan så snabbt du kan. Annars kan den förstöra propelleraxelns packning, vilket kan leda till förlust av växelolja och en ordentlig reparationsräkning.
  • Gå igenom din propeller minst en gång per år: Det är en bra idé att ta loss propellern åtminstone en gång om året, inspektera allt, smörja propelleraxeln och navets splines, samt sätta tillbaka och efterdra propellern. Detta förebygger korrosion och ser till att det blir enklare att få bort propellern när det behövs.
  • Går det trögt? Kontrollera propellern/propellrarna om din båt inte presterar som du vill. En skadad eller dåligt passande propeller – fel diameter, stigning eller typ – kan drastiskt påverka alla delar av båtens prestanda. En ny och väl vald propeller av hög kvalitet är faktiskt ofta det billigaste och snabbaste sättet att få din båt att gå bättre. Fråga din lokala Mercury Marine-återförsäljare eller hitta den återförsäljare för att få hjälp.